You are all Stardust

Links: Jasper Griepink, EARTH(hurt), 2021 (detail) Rechts: Harry Knopperts, Meteorieten, 2019, olieverf op doek (detail)

Mensen, dieren, planten, al het andere op aarde en zelfs het hele universum – in de basis zijn we allemaal hetzelfde: sterrenstof. Wij zien onszelf graag als iets afzonderlijks en unieks in het midden van dit geheel, terwijl we een klein onderdeel zijn van een onmetelijke omgeving. Kunstenaars Jasper Griepink (1988) en Harry Knopperts (1955) verdiepen zich met hun werk juist in de urgentie van verbondenheid. Ook het WALHALLAb bouwt mee.

‍‍You are all Stardust nodigt uit tot een heroverweging van het idee van de “unieke en centrale” positie van mensen in het universum. De manier waarop we omgaan met de aarde veroorzaakt immers wereldwijd vervuiling, uitputting, opwarming en uitsterven. Het dreigt een einde te maken aan een groot deel van het leven op aarde, inclusief dat van ons zelf. Toch blijft het idee bestaan dat de natuur en de kosmos een gegeven zouden zijn – iets dat alleen en vooral bestaat om gebruikt te worden door de mens. Wij kunnen ons moeilijk uit dit centrum denken.

‍Hoewel Harry Knopperts en Jasper Griepink beide inhoudelijk sterk gedreven worden door hetzelfde thema, is het karakter van hun werk heel verschillend. Het is introvert tegenover extravert, klassieke schilderkunst tegenover hyper-interdisciplinair, beschouwend tegenover activistisch. Het resultaat is een expositie met schilderijen, werken op papier, video’s en installaties en maakt Dat Bolwerck tot een plek waar je kunt nadenken over de kosmos, de aarde, de mens, de natuur, nietigheid, sterfelijkheid en het belang van verbondenheid en balans. Met een EDEN SPACECRAFT – naar een schets van Jasper Griepink – dat tot leven komt in de tuin door het WALHALLAb.

‍”Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust.” ― fysicus en kosmoloog Lawrence M. Krauss

‍Datum:
1 oktober – 27 november 2022
Tijd:
Donderdag t/m zondag 11 – 17 uur
Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen