Weer een nieuwe tentoonstelling in de IJsselsalon. “Christiaan Kuitwaard schildert schaduwen”. Zijn werk gaat over tijdelijkheid, over relativeren en verdwijnen. Het maakt de kijker op een geruststellende manier bewust van zijn eigen onbelangrijkheid.’ De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op 16 juni om 15:00 uur in de IJsselsalon. De tentoonstelling duurt tot en met 27 juli 2019 en is in de weekeinden te bezoeken tussen 13:00 en 17:00 uur. Daarnaast op afspraak.

Christiaan Kuitwaard (Sneek 1965) was van 1981 tot 1985 beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine. Vervolgens studeerde hij aan de kunstacademies van Groningen (1985 – 1986) en Kampen (1986 – 1991). Sindsdien exposeert hij regelmatig in binnen en buitenland.

In zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen onderzoekt hij de werking van licht en schaduw. Hij schildert stille objecten en verstilde landschappen, waarbij onderwerpen opdoemen, verschijnen en verdwijnen. In 2015 nam hij deel aan tentoonstellingen in Museum de Fundatie, Zwolle en Museum Kranenburgh, Bergen. Museum Belvédère organiseerde in 2017 een solo tentoonstelling waarbij het rijk geïllustreerde boek ‘licht en stilte’ verscheen. Zijn werk is o.a. opgenomen in de collecties van: Fries Museum, Museum Belvédère, Drents Museum, Stedelijk Museum Kampen, FB Oranjewoud, AFI-collectie, VU ziekenhuis Amsterdam, Ottema Kingma Stichting.

De belangrijkste thema’s in het werk van Christiaan Kuitwaard (1965) zijn het stilleven en het landschap. De fijn geschilderde, sterk aan de realiteit gebonden figuraties doet zijn werk in de buurt komen van dat van Jan Mankes en Willem van Althuis. Observaties van bomen en boomgroepen in de bossen rond zijn woonplaats Oldeberkoop verwerkt hij in schilderijen waarin weerkaatsend licht zachte kleursluiers legt over de voorstellingen, de contouren van boomstammen voorzichtig aanzet en de voor- en achtergrond in elkaar laat vervloeien. In zijn werk is er dan ook voortdurend sprake van verschijnen en verdwijnen, tussen positief en negatief. ‘  Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère, Heerenveen.

Christiaan Kuitwaard schildert schaduwen. Zijn werk gaat over tijdelijkheid, over relativeren en verdwijnen. Het maakt de kijker op een geruststellende manier bewust van zijn eigen onbelangrijkheid: ‘Hoe nietiger wij worden, hoe mooier ik het vind.’  Feico Hoekstra, kunsthistoricus

De tentoonstelling in de IJsselsalon loopt gedeeltelijk gelijk met de expositie van Christiaan Kuitwaard in Museum More, Gorssel.

Meer info op www.ijsselsalon.nl

%d bloggers liken dit: