Ridders sturen lespakket

Ridders sturen lespakket over Gelderse geschiedenis gratis naar alle basisscholen in Gelderland

De provincie Gelderland heeft een sprookjesachtige geschiedenis, maar deze is nauwelijks bekend bij de inwoners. Op school leren kinderen over de VOC en de Gouden Eeuw in Amsterdam, Leiden en Delft, maar wat er in Zutphen, Nijmegen of Groenlo gebeurde, blijft onbelicht. Een lespakket over de Gelderse geschiedenis gaat daar verandering in brengen! Centraal in het lespakket staat het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom. Iedere basisschool in Gelderland krijgt het stripboek met het lespakket na de herfstvakantie gratis opgestuurd.

Het stripboek en het lespakket zijn een initiatief van de stichting Cultuur en Erfgoedlab in Zutphen. Directeur Bibi Bodegom is blij dat zij kan bijdragen aan het verspreiden van kennis over de Gelderse geschiedenis. “Ik ben enorm geïnteresseerd in geschiedenis en erfgoed, maar over de rijke geschiedenis van Gelderland wist ik eigenlijk nog maar weinig. De Gouden Eeuw van Zutphen was bijvoorbeeld in de middeleeuwen. Dat verklaart alle prachtige gebouwen die we nog steeds zien in de binnenstad. Ook ík heb veel geleerd van het stripboek en het lespakket.”

Het idee voor het stripboek over de Gelderse geschiedenis ontstond bij Bas Steman en René Arendsen, beter bekend als de Ridders van Gelre van Omroep Gelderland. In mei 2019 verscheen het stripboek in het Nederlands én in het Duits. Ridder Bas verklaart: “De oorsprong van de provincie Gelderland ligt in een regio die nu bij Duitsland hoort. Daar ontstond het graafschap en latere hertogdom Gelre. In de stad Geldern en omgeving voelen de inwoners zich echte Gelderlanders. Daarom krijgen ook alle basisscholen in die regio het stripboek, maar dan in het Duits.”

Het heeft even geduurd voordat het stripboek met het lespakket naar de scholen kon worden gestuurd. We waren dat eigenlijk veel eerder van plan, legt Ridder René uit. “De volledige lockdown in het voorjaar gooide echter roet in het eten. Gelukkig blijven de scholen nu gewoon open. Dat betekent dat we het stripboek en het lespakket eindelijk op alle basisscholen in Gelre kunnen verspreiden.”

Het lespakket over de Gelderse geschiedenis is leerzaam én leuk. Leerlingen gaan met allerlei vragen en opdrachten vooral zelf aan de slag. Veel antwoorden zijn te vinden in het stripboek en er zijn ook speciale geanimeerde filmpjes gemaakt die de leerlingen als introductie kijken. Bibi Bodegom is trots op het resultaat. “Het is echt een mooi lespakket geworden. Leerzaam, interactief en leuk.” Het lespakket is bedoeld voor de groepen 6, 7 en 8. Groep 6 van de J.F. Kennedyschool in Zutphen neemt op maandagochtend 26 oktober om 09.00 uur het eerste exemplaar in ontvangst. Daarna worden lespakket en stripboek naar alle scholen in het Duitse en Nederlandse Gelderland verspreid.

Reacties zijn gesloten.