Lezing 20 november: Maria van Gelre

Maria van Gelre, geboren Marie d’Harcourt La Saussaye in Frankrijk op 24 februari 1380,  is vooral bekend door het gebedenboek dat ze liet maken en dat gezien wordt als een van de belangrijkste kunstschatten uit laat-middeleeuws Gelre. Het is een sleutelwerk uit de vroeg vijftiende-eeuwse Nederlandse miniatuurkunst. Op dinsdagavond 20 november organiseert het Cultuur Historisch Platform Zutphen een lezing. Deze wordt gehouden door kunsthistorica Jeannine van de Stappen. Zij vertelt u over het leven van Maria van Gelre en haar invloed.  Lees meer…

Zutphense CultuurKrant oktober is uit!

De tweede CultuurKrant van Zutphen is uit. In deze krant is een overzicht te vinden van de verschillende culturele evenementen in Zutphen.

Daarbij kan gedacht worden aan voorstellingen, exposities, concerten en andere culturele activiteiten. Naast dit overzicht zijn interessante artikelen, interviews en collumns te lezen die raken aan kunst en cultuur in de breedste zin van het woord.

De krant, welke mede tot stand is gekomen in samenwerking met het Cultuur Historisch Platform Zutphen, is onder andere gratis verkrijgbaar bij het VVV aan de Houtmarkt, de Hanzehof en het Luxor theater. Allen gevestigd in Zutphen.

Terugblik: Luke Welch laat de Collard & Collard zingen

Tekst: Annelies Rhebergen

Op zaterdag 29 september hebben we geluisterd naar een concert gegeven door Luke Welch. Wát een concert, voor herhaling zeker vatbaar! Luke, een jonge enthousiaste en zeer sympathieke Canadese pianist stal onze harten met zijn spel in een goed gevulde zaal.

Ofschoon hij een jetlag had en een CD opname achter de rug, speelde hij de sterren van de hemel op de Collard & Collard uit 1840-1850. Beethoven, Chopin en Schumann schudde hij uit zijn mouw alsof het niets was. Diepgang, mooie fraseringen en muzikaliteit zijn woorden die zeker van toepassing zijn.  De twee Rondo’s  van Beethoven werden gracieus en zangerig gespeeld. De bijzondere  12e pianosonate, die een afwijkende sonatevorm heeft, lichtte Luke toe en elke noot kreeg de aandacht die hij verdiende. Het bijzondere aan deze sonate is dat hij begint met Variaties, en het derde deel is een ‘Marche Funebre’, die Chopin later inspireerde tot het componeren van zijn Marche Funebre.  Een bewerking van dit 3e deel werd uitgevoerd tijdens de begrafenis van Beethoven.

Het Scherzo no 1, door Chopin gecomponeerd, speelde Luke snel en vurig. Het Andantino uit de Nocturne opus 48 in fis klein is een van de bekendere onder de 21 nocturnes die Chopin schreef.  De telkens terugkerende lyrische melodie in deze Nocturne liet Luke goed naar voren komen. 

Als laatste werd Schumann’s ‘Faschinksschwank aus Wien’ Op.26  gespeeld. Zeer levendig en met veel energie werden de 5 delen uitgevoerd. Het publiek was lyrisch over dit concert wat bleek uit het grote applaus. En wat deed Luke als Bis als extraatje….? Louis Armstrong’s – “What a Wonderful World”. Hiermee speelde hij recht in ons hart en kreeg het voor elkaar dat de bezoekers vanzelf meezongen. Dank je Luke, je was geweldig.

Had u hier graag bij willen zijn,  schrijft u zich in voor de Nieuwsbrief of raadpleeg onze concertagenda: www.geelvinck.nl

Project Erfgoededucatie regio Zutphen/Lochem binnenkort van start

ZUTPHEN/LOCHEM – Het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de aanvraag voor het project Erfgoededucatie regio Zutphen/Lochem gehonoreerd. Muzehof, gemeenten, scholen en het cultuur- en erfgoedveld kunnen zo de eerder ondertekende intentieverklaring gaan uitvoeren. Het is een omvangrijk project dat mede door de heldere aanvraag de maximale toekenning van het Fonds heeft gekregen.

In het project ‘Erfgoededucatie regio Zutphen/Lochem 2018 – 2021’ gaat Muzehof Centrum voor de Kunsten samen met Erfgoed Gelderland en lokale erfgoedpartijen lessen erfgoededucatie ontwikkelen voor het basisonderwijs. De insteek is om met een flink aantal erfgoedaanbieders in Zutphen en Lochem zeker twaalf bezoeklessen te maken. Deze lessen bij elkaar vormen een doorlopende leerlijn, waarbinnen scholen hun eigen keuzes kunnen maken op basis van thema, canononderwerp en tijdvakken.

Projectonderdelen zijn: het ontwikkelen van bezoeklessen op erfgoedlocaties, het trainen van de erfgoededucatie-medewerkers in betere aansluiting op het basisonderwijs en het trainen van de leerkrachten van de pilotscholen om erfgoededucatie te integreren binnen hun lessen. Binnen het project wordt gebruik gemaakt van het Gelderse online platform Reizen in de tijd.

Hoofddoelstellingen van het project zijn het verbeteren van de kwaliteit en het zorgen voor meer erfgoedlessen, naast het creëren van een lokaal netwerk van erfgoedpartners. Doelgroepen zijn alle 36 basisscholen in Lochem en Zutphen en erfgoedpartijen in de regio. De gemeenten Lochem en Zutphen, die het belang van erfgoededucatie onderschrijven, dragen financieel bij aan het project.

Muzehof – het lokaal expertisecentrum voor cultuureducatie en –participatie, regio Zutphen/Lochem – zal het project gaan leiden.

Benefietconcert op zondag 30 september

Een eenmalig optreden van dit trio ten behoeve van de Afghaan Abdul. Hij moet in zijn land onderduiken vanwege zijn geaardheid. Abdul is een jonge homoseksuele Afghaan die zijn land vorig jaar april ontvluchtte. Helaas kon hij Europa niet binnenkomen en raakte hij dakloos in Istanbul. De entree voor het concert is gratis. U kunt bijdragen door voorafgaand aan het concert een donatie te doen. Uiteraard ook zonder dat u het concert bezoekt. 

Na veel ontberingen is hij in december 2017 Turkije uitgezet, terug naar Afghanistan. Hij heeft geen familie meer en dreigde opnieuw dakloos te raken in Afghanistan. Dankzij financiële ondersteuning uit Nederland werd hij van onderdak, voedsel en medicijnen voorzien (in Turkije liep hij een huidschimmelinfectie op door de slechte hygiënische omstandigheden). Vanaf januari wordt hij ernstig bedreigd vanwege zijn geaardheid. In maart werd hij op straat beroofd van zijn telefoon, ID kaart en paspoort. Dankzij persoonlijke hulp van een medewerker van de UNHCR is het nu bijna zover dat hij zijn nieuwe paspoort zal krijgen. Dan kan hij naar New Delhi reizen om daar een Schengen Visum aan te vragen;hij kan aan alle voorwaarden voldoen die daaraan worden gesteld. Er is nog ruim € 2000,- nodig om de reis plus alles alle extra kosten (verzekering, visa, verblijf in New Delhi) te kunnen dekken.

Marcel Beekman tenor
Marcel Beekman (1969) studeerde solozang bij Margreet Honig en ontwikkelde zich daarna tot solist in het barokke en klassieke alsook het hedendaagse concert- en operarepertoir.
Hij was te gast bij vele orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker en Musica Antiqua Köln. Hij zong bij o.s. Sir Simon Rattle, Iván Fischer en Frans Brüggen. Hij stond op bekende podia waaronder Carnegie Hall in New York.

Steven Faber piano
Steven Faber begon zijn pianostudie aan het conservatorium in Zwolle en voltooide deze in 1988 bij Alexander Warenberg in Utrecht. Hij specialiseerde zich in kamermuziek en vooral het liedrepertoir. Daartoe nam hij lessen van o.a. Rudolf Jansen. HIj geeft regelmatig liedrecitals met vocalisten. Als freelance correpetitor verleent hij medewerking aan eindexamens van tweede fase-studenten van de Messiaen-academie van de conservatoria van Arnhem, Enschede en Zwolle en aan repetities van het Nederlands Kamerkoor.

Jan Willem Troost
Jan Willem Troost studeerde in 2006 af aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Daarvoor studeerde hij bij Ran Varon en Jeroen den Herder aan de conservatoria in Zwolle en Utrecht.
Sinds 2012 is hij cellist in het Carel Kraayenhof Ensemble. Naast het spelen in verschillende orkesten speelt hij ook in het Caetani Strijk Kwartet.
Hij specialiseerde zich in de Argentijnse tango met het Orquestra Amago en het Gerard van Duinen Trio.

Waar: Dat Bolwerck
Wanneer: 30 september
Aanvang: 11 uur
Entree: gratis, gift na afloop
Meer informatie

Aanvraag subsidie Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland mogelijk tot 15 oktober

Heb je een plan voor een bijzonder project op het gebied van cultuur of natuur? Je kunt een aanvraag voor een financiële bijdrage indienen vóór 15 oktober. De laatste ronde van 2018 waarin aanvragen worden beoordeeld is in zicht. Als je een aanvraag wilt indienen voor een project dat na 7 december 2018 wordt uitgevoerd, moet je dat doen vóór 15 oktober a.s.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een nieuwe compositie, een bijzonder theaterstuk met een historische achtergrond, natuurprojecten, of aankopen van instrumenten. Ook voor nieuwe festivals, bijzondere aankopen voor musea, vergroening van speelpleinen en educatieprojecten kun je een bijdrage aanvragen. De aanvrager moet een stichting of vereniging zijn. Kijk voor de voorwaarden op onze website. Als je twijfelt of een project binnen onze werkterreinen valt, kun je ook altijd even bellen met de mensen van het bureau: Greke Rikkers, Ingrid van der Busken en Wendelien Kuit.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent alleen garantiebijdragen toe. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten. Het geld is onder meer afkomstig van de BankGiro Loterij, Nederlandse Loterij, CultuurFondsen op Naam, donaties en een collecte die onder de naam Anjer-actie wordt gehouden.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een stichting met een landelijk bureau en twaalf provinciale afdelingen. Door het verlenen van bijdragen, het opzetten van projecten en het uitreiken van prijzen zet het zich in voor cultuur en natuur. Voor meer informatie kunnen belangstellenden zich wenden tot de website www.cultuurfonds.nl of het bureau van de afdeling Gelderland: (026) 359 8635 en gelderland@cultuurfonds.nl. 

Onvergetelijke muziek, Wereld Alzheimerdag

Op donderdag 20 september, ter gelegenheid van Wereld Alzheimerdag (21 september),  houdt het Wijnhuiscarillon samen met het Odensehuis een carillon-Jukebox met als thema “onvergetelijke muziek”.

Op de markt staat van 11:00 tot 12:00 uur een kraam ter hoogte van de fontein waar iedereen een muzikaal verzoek kan indienen bij de beiaardier.

Het Odensehuis is de ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie en geheugenverlies. Bij de kraam kunt u naast een verzoeknummer daar ook informatie over  inwinnen.

Zutphen krijgt nieuwe, unieke Cultuurkrant

De krant, welke op 1 september uitkomt, betreft een maandelijkse uitgave met daarin het vrijwel complete kunst- en cultuuraanbod in Zutphen en Warnsveld. Naast een agenda met activiteiten, variërend van tentoonstellingen tot lezingen, bevat de krant achtergrond- en nieuwsartikelen.

Vanaf 1 september is de eerste editie verkrijgbaar bij het VVV Zutphen en bij verschillende culturele organisaties. De Cultuurkrant Zutphen is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen Zutphen Promotie, het Cultuur Historisch Platform Zutphen, Zudocku en gemeente Zutphen. Lees meer…

Culturele reis naar Barcelona: proef, deel en geniet!

Gusto – Compartir – Disfrutar, ofwel proeven, delen en genieten. Monique Hemmink van Hemminkways uit Zutphen organiseert een bijzondere culturele en culinaire reis naar Barcelona van 4 tot en met 7 oktober.  Deze reis is de eerste van een reeks die Hemminkways de komende jaren in verschillende landen wil gaan ontwikkelen.

De reis is geschikt voor een klein gezelschap waarvoor men zich kan inschrijven. Van 4 tot 7 oktober is voor het verblijf Can Bernades gereserveerd. Deze prachtige masia uit de 15de eeuw ligt in Alella circa 10 km van de kust en net ten noorden van Barcelona.

Download hier het programma van de Culturele reis naar Barcelona.

Lees meer…

Cultuur Historisch Platform Zutphen

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt U zich hieronder inschrijven.

 

Gelukt! Vanaf nu ontvangt u onze nieuwsbrief.