Monologue Intérieur – Mara van Laaren

Tentoonstelling in Museum Henriette Polak van 19 juni 2021 t/m 7 november 2021

Mara van Laaren (Amsterdam, 1977) maakt schilderijen van imposante, historische ruimtes. In haar schilderijen zoekt ze naar stilte. Haar werken hebben een duizelingwekkende precisie van perspectief en een bijna mystieke uitstraling.

Interieurs van imposante gebouwen
Van Laaren vindt haar onderwerpen in de interieurs van oude Amsterdamse gebouwen, zoals het verlaten Groote Museum van Artis. Ze meet alles in de ruimte op, maakt plattegronden en schetsen, die zij vervolgens verwerkt in een perspectieftekening. Deze gebruikt ze als basis voor meerdere schilderijen met hetzelfde onderwerp, waarbij de tekening onder de verf vaak zichtbaar aanwezig is.

Innerlijke monoloog
Van Laaren: ‘De perspectieftekening die de basis vormt, creëert de illusie van diepte, maar fungeert voor mij ook als een web, of cocon waarin ik mij veilig voel. Ik gebruik verschillende passe-partouts om ter plekke de compositie te kaderen en veel foto’s voor de details. Maatvoering is voor mij heel belangrijk. In de laatste fase besluit ik soms om het schilderij bij te snijden. Ik ben heel precies en wil een gebouw tot op de millimeter leren kennen, om die kennis ook weer los te kunnen laten. Het gaat mij om de balans tussen wat je ziet en hoe ik dat laat zien en wat dat beeld oproept. Het schilderij biedt onderdak voor een innerlijke monoloog van gevoelens en gedachten.’

Entreeprijs 9 euro, en daarmee toegang tot heel Museum Henriette Polak. De toegangsprijs voor beide musea (Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak) is 15 euro.

Reacties zijn gesloten.