Maria van Gelre, geboren Marie d’Harcourt La Saussaye in Frankrijk op 24 februari 1380,  is vooral bekend door het gebedenboek dat ze liet maken en dat gezien wordt als een van de belangrijkste kunstschatten uit laat-middeleeuws Gelre. Het is een sleutelwerk uit de vroeg vijftiende-eeuwse Nederlandse miniatuurkunst. Op dinsdagavond 20 november organiseert het Cultuur Historisch Platform Zutphen een lezing. Deze wordt gehouden door kunsthistorica Jeanne van der Stappen. Zij vertelt u over het leven van Maria van Gelre en haar invloed. 

Maria was een nicht in de eerste graad van de broers en koning Karel VI van Frankrijk (Karel de Waanzinnige) en hertog Lodewijk I van Orléans. Op 5 mei 1405 trouwde Marie d’Harcourt met Reinoud IV van Gelre, hertog van Gelre en Gulik en graaf van Zutphen. Vanaf dat moment was ze hertogin Maria van Gelre. Het huwelijk diende om de politieke banden tussen Frankrijk en het hertogdom Gelre te verstevigen en Maria moest zorgen voor een wettelijke erfgenaam. Dit huwelijksprojekt mislukte omdat door de moord op Lodewijk I in 1407 de wederzijdse politieke belangen wegvielen. Toen eind 1410 duidelijk werd dat Maria haar man geen kinderen kon schenken waarmee het Gelderse huis uit zou sterven brak een erfopvolgingsstrijd uit. Maria was niet langer hertogin van Gelre en vertrok naar de gebieden die haar als weduwengoed waren toegewezen.

Het Cultuur Historisch Platform Zutphen organiseert op 20 november in Het Koelhuis een lezing over het bijna vergeten boek. Jeanne van der Stappen vertelt u op bijzondere wijze over het leven van Maria van Gelre. Momenteel is er een expositie in Museum Valkhof in Nijmegen over dit getijdenboek met enkele pagina’s. Het boek wordt nu gerestaureerd in Berlijn met begeleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen. Meer over Maria van Gelre kunt u HIER lezen.

Datum: 20 november
Plaats: Koelhuis Zutphen
Tijdstip: 19:30
Kosten: 10,00

Klik hier om u aan te melden.

 

%d bloggers liken dit: