Kerstvakantie in de Musea Zutphen

(t/m 8 januari 2023)

In de kerstvakantie is het heerlijk toeven in de Musea Zutphen! Zo zijn er leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen.

Ga uit je bol met een kerstbal

De globe is terug! De meer dan 400 jaar oude Van Langren-globe is gerestaureerd en nét weer terug in het Stedelijk Museum Zutphen. De globe heeft een mooie plek in de vaste collectie en met speciale video en een app kun je veel meer zien én te weten komen over dit topstuk uit onze collectie. De globe is dan ook onze inspiratiebron voor de creatieve workshop ‘Ga uit je bol met een kerstbal’. In deze workshop maak je kerstversieringen met de aardbol als thema. De workshop is geschikt voor alle leeftijden – ook leuk voor families, buren of andere wereldburgers samen.

De workshop Ga uit je bol met een kerstbal is op dinsdag 27 december van 14.00 tot 15.30 uur. Deelname kost € 5,- per persoon.

Cartoonnieuwjaarswens maken

Nieuwjaarscartoon Maarten Wolterink

De beste politieke tekeningen van het afgelopen jaar kun je nu zien in het auditorium van de Musea Zutphen. Een van de inzenders voor deze wedstrijd, Maarten Wolterink, geeft op donderdag 29 december om aanvang 14.00 uur, tot 15.30 uur) een workshop over cartoon tekenen. Het thema is ‘nieuwjaar’. Maarten is een gerenommeerde cartoonist; hij publiceerde onder andere in Le Monde, Washington Post en Trouw. Teken jij ook voor een nieuw jaar?

De workshop cartoonnieuwjaarswens maken is op 29 december van 14.00 tot 15.30 uur. Het is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar. Deelname kost € 10,- per persoon.

 

Tablet Game | Family Challenge in het Stedelijk Museum Zutphen

De hele kerstvakantie te doen in het Stedelijk Museum Zutphen
Leuk voor de hele familie

Drie kinderen spelen met een tablet onze tabletgame

Speel de spannende tabletgame Family Challenge in het Stedelijk Museum Zutphen. Wil je de roerige geschiedenis van Hanzestad Zutphen beleven? Ervaren hoe het is om je eigen dukaten (munten) bij elkaar te sprokkelen? Doe dan samen met je gezin of vriendengroep de Family Challenge in het Stedelijk Museum Zutphen. Deze tabletgame daagt je uit om het ‘Verhaal van Zutphen’ te ontrafelen en de pronkstukken van het museum in een nieuw licht te zien. Vind je weg uit een ‘Doolhof van Zutphen’, maak een puzzel en ‘Raak het wapen van Zutphen’. Verdien digitale dukaten en speel jezelf vrij!

De tabletgame Family Challenge is geschikt voor families en gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar. Je kunt het met één tablet alleen of met een groepje spelen. In 1,5 uur beleef je het Stedelijk Museum Zutphen van een heel andere kant. De tabletgame heeft 10 opdrachten, maar je hoeft ze niet alle 10 te spelen.

Voor € 7,50 per tablet, dit kun je aan de kassa in het museum betalen.

Gratis speurtochten voor kinderen

In de kerstvakantie kunnen kinderen bij de balie van de Musea Zutphen gratis speurtochten ophalen die hen langs alle pronkstukken van het Stedelijk Museum Zutphen of Museum Henriette Polak brengen.

Een koffer vol kunst

Twee kinderen bezig aan het tekenen op de vloer van het museum

‘Een koffer vol kunst’ is de creatieve speurtocht van Museum Henriette Polak. Kinderen krijgen bij de balie een koffertje en een boekje met uitleg en waar ze in kunnen schrijven en tekenen. Hiermee zijn er allerlei activiteiten die zve in het museum kunnen doen, zoals spelletjes, tekenen en zelf een digitale tentoonstelling maken. Door veel zelf te doen, leren ze vanzelf meer over de kunst in dit museum. Bijvoorbeeld over de kleuren in een kunstwerk of over de portretten (beelden en schilderijen). Het boekje mag na de speurtocht mee naar huis.

Audiotour De Verloren MuntschatDe Verloren Muntschat

Help jij Hans om de verloren munten terug te vinden? Met deze audiotour reis je door de spannende geschiedenis van Zutphen, maak je kennis met bijzondere mensen uit het verleden én kun je zelf een bronzen, zilveren of gouden munt winnen.

Kruip in de huid van de archeoloog

De spannende speurtocht van het Stedelijk Museum Zutphen waarmee kinderen met een scherf – gevonden door een echte archeoloog! – op speurtocht worden gestuurd door het museum.

Zoek dekking

Duik de geschiedenis van Zutphen in met een boekje als een stripverhaal. Over de stad als vestingstad, met muren en torens om het goed te verdedigen. Maak kennis met vier beroemde mensen uit de geschiedenis: Everhard, Otto, Maurits en Menno. Ieder met hun eigen verhaal met opdrachten. De antwoorden zijn in het Stedelijk Museum Zutphen te vinden.


Voor meer informatie en inschrijven, zie de website van Musea Zutphen.