Hulp gezocht voor community-art project Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht

In 2022 vieren en herdenken meer dan 30 gemeenten in Nederland met ‘Samenwerking 1572’ het rampjaar 1572 en daarmee de geboorte van Nederland. Een van de gemeenten die dat jaar te lijden had onder twee belegeringen en een waar bloedbad was Zutphen, dat zich met een groots theaterspektakel in de Walburgiskerk op de kaart gaat zetten. Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht is een community-art project van, door en voor inwoners van Zutphen. Professionele en amateurkunstenaars, maar ook mensen met een beperking, nieuwkomers, jongeren en ouderen doen mee. De initiatiefnemers werken samen met maatschappelijke organisaties om zowel voor als achter de schermen zoveel mogelijk mensen bij de voorstelling te betrekken. Van 19 t/m 30 oktober zijn er 11 voorstellingen gepland.

Zutphenaar Wim Claessens wilde graag iets maken dat Zutphen zou verenigen. Hij schreef een toneelstuk dat draait om de plaatselijke legende over de pootafdrukken van de duivel op de tegels van de 16e-eeuwse Librije die leidden tot een heksenjacht. Librettist Peter Te Nuyl put uit recent historisch onderzoek en voegt dat verhaal samen met de gebeurtenissen tijdens de belegeringen die de stad in 1572 twee keer moest meemaken. Wat is/was ‘fake’ nieuws en wat zegt de geschiedenis over onze hedendaagse maatschappij? Een show als ‘Andere Tijden’ met presentator Harm Edens, koor, orkest, acteurs, zangers en dansers biedt een nieuwe kijk op de historie, maar ook op het hier en nu.

Het project is letterlijk voor en door Zutphen en alle hulp en bijdragen zijn welkom. Met hulp van Mpower, een nieuw initiatief van de Zutphense Uitdaging, wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie en kan iedereen die een steentje bij wil dragen zich aanmelden. Creatievelingen die willen helpen met kostuums en decors, maar ook vrijwilligers voor allerlei zaken, hulp bij de organisatie of bedrijven die materialen of financieel willen sponsoren.

Een promotiefilmpje is te zien op de website van Mpower en daar kun je je ook aanmelden.

Ondertussen is er ook een facebookpagina en website waar je het laatste nieuws over dit community-art project kunt volgen.

Voor informatie over het project kunt u mailen met producent Machteld van Bronkhorst info@animous.nl.

Reacties zijn gesloten.