Hoge luchten, schatten uit het Rijks

27 november 2021 tot 20 maart 2022 – De tentoonstelling Hoge Luchten biedt een selectie van 40 schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum en enkele pronkstukken uit de eigen collectie. Een lust voor het oog. Prachtige vergezichten van grote meesters uit drie eeuwen, maar ook veel intieme stadsgezichten.

Schaatswedstrijd voor vrouwen, Nicolaas Baur

Bij lucht gaat de eerste gedachte uit naar wolkenformaties of een strak blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. Stadslucht maakt vrij. Het schilderij van Nicolaas Baur in het campagnebeeld is hiervan een sprekend voorbeeld. Een schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden was 200 jaar heel bevrijdend. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland. Denk maar aan persvrijheid, vrijheid van godsdienst enz.

Schilderijen
Uiteraard zijn op de tentoonstelling prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17de-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd.

Stadsgezichten
In de steden aangekomen word je bijvoorbeeld meegenomen door de straten van Harlingen, Amsterdam, Leerdam, Gorinchem, Den Haag, Dordrecht en Leeuwarden. Via sfeervolle impressies uit verschillende jaargetijden maak je een reis in de tijd, zoals met het wintergezicht van Barend Avercamp. De vele stadspoorten en -wallen garanderen de vrijheid van stedelingen.

Nog meer
De expositie wordt begeleid door een fraaie catalogus waarin alle schilderijen zijn afgebeeld. Hoge Luchten is de derde expositie in een serie over de elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. De expositie reist langs de stadsmusea in Harlingen, Zutphen, Bergen op Zoom, Gouda en Hoorn.

Te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.