De 2e editie van het Beethoven Festival Zutphen was een groot succes. Tijdens het warmste weekend van dit jaar, de temperaturen stegen soms tot 35 graden, werd er gemusiceerd op hoog internationaal niveau. Onder de bezielende leiding van dirigent jan Willem de Vriend kwamen het festivalorkest, het -koor en de solisten tot geweldige prestaties. Het gevolg was een volle en enthousiaste Buitensociëteit. Wat komt die locatie dan prachtig tot zijn recht! Jan Willem de Vriend inspireerde niet alleen de musici, hij wist zelfs door te dringen tot een wat verdwaasde want half-dove Ludwig van Beethoven.

Het festival bood verder een keur aan nationale en internationale musici en solisten die in verschillende Zutphense locaties optraden. In Dat Bolwerck was niet alleen muziek te horen, maar ook lezingen van filosofenm historici en musicologen die de betekenis van de persoon en de componist Beethoven duidden en in een historische kontekst plaatsten. 
Er waren een masterclasses voor conservatoriumstudenten door de Russische pianoforte-specialiste Viviane Sofronitsky en workshops pianobouw die werden gegeven door pianobouwer Paul McNulty.

Het Britten jeugdorkest speelde de sterren van de hemel met een prachtig vioolconcert van Beethoven, solist was de jonge Japans-Griekse aanstormende talent Noé Inui. 
In de Kapel op ’t Rijsselt inspireerde Klara Würtz net succes jonge kinderen bij het maken van tekeningen en schilderijen over Beethoven en zijn muziek. Deze kunstwerkjes werden later getoond tijdens een recital in de Hanzehof. Daar werden de tekeningen tijdens de muziek geprojecteerd op de achterwand. Een heel bijzondere ervaring. Olga Paschenko, de aankomende superster van de pianoforte maakte indruk tijdens haar optreden in de Sint Janskerk. Meteen daarna schitterde ze als Artist in Residence op het Festival; Oude Muziek in Utrecht. In de prachtige Pauwenzaal van het Hampshire Hotel traden zowel het Domenico trio als de wereldberoemde pianist Michael Tsalka op. In de IJsselsalon musiceerden leden van het Concertgebouw orkest in diverse ensembles.

Kortom Zutphen Promotie in optima forma. Het festival trok veel publiek van buiten de de stad, sommige mensen logeerden 3 dagen in een hotel om zoveel mogelijk concerten te kunnen bijwonen.
Dat is wat we graag willen Zutphen: muziek en cultuur passen de stad als een jasje.

Maud Arkesteijn
voorzitter bestuur Beethoven festival

%d bloggers liken dit: