ZUTPHEN – Het is deze zaterdag een historische dag voor Gelderland. Voor het eerst sinds 1798 komt de Gelderse Landdag bij elkaar in Zutphen. Eeuwenlang vergaderden afgevaardigden uit de steden en de Ridderschappen samen in de Landdag. Zaterdag zijn het belangstellenden van de Gelderse geschiedenis die samenkomen in het stadhuis van Zutphen.

De Gelderse Landdag is de oude naam voor de Provinciale Staten van Gelderland zoals we die nu nog altijd kennen. Afgevaardigden van de verschillende standen (bevolkingsgroepen) kwamen in het oude hertogdom Gelre vanaf 1418 met enige regelmaat bij elkaar.

Kritiek op de hertog
In de eerste plaats wilden de burgers en ridders samen een vuist maken tegen de hertog van Gelre. Het beleid van de vorst oogstte regelmatig kritiek van zijn onderdanen. Na verloop van tijd was de hertog genoodzaakt om het bestuur van Gelre te delen met de burgers uit de steden en de ridders. De Gelderse Landdag kan gezien worden als het eerste parlement van Gelderland. Afgevaardigden uit de vier kwartieren (Nijmegen, Roermond, Zutphen en Arnhem) kwamen samen om het hertogdom te besturen. Dat gebeurde bij toerbeurt in de stadhuizen van de vier hoofdsteden.

Gelredag in Zutphen
Het stadhuis van Zutphen is na 218 jaar opnieuw het decor voor een Gelderse Landdag. Honderden professionele en amateurhistorici uit Gelderland komen vandaag samen om elkaar te inspireren naar aanleiding van de Gelderse geschiedenis.

Er zijn lezingen, live-muziek, re-enactment en de Ridders van Gelre organiseren een speciale historische pubquiz. De Gelderse Landdag is deze zaterdag alleen toegankelijk voor genodigden.

Bron: Geschiedenisliefhebbers eren Gelderse Landdag in Zutphen – Omroep Gelderland

%d bloggers liken dit: