Van 1 februari tot 12 maart kunt u in de hal van het stadhuis de foto-tentoonstelling ‘Weer toekomst!’ bekijken. De tentoonstelling gaat over de integratie van vluchtelingen door studie en werk. Aan de hand van foto’s en podcasts maak je kennis met de mens achter de vluchteling. Ahmet Polat maakte de foto’s en podcasts. De tentoonstelling is een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Gewoon mensen
Polat ziet de expositie als een mooie aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen. De foto’s laten de vluchtelingen zien als deel van een gezin. Als mensen die verjaardagen vieren, afspreken met vrienden of bezig zijn met een opleiding of stage. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest.

Annelies de Jonge, wethouder Vluchtelingenzaken: “Het is mooi dat we het leven van onze veerkrachtige nieuwe inwoners kunnen laten zien met deze tentoonstelling. Niet meer als bijzonder, maar als onderdeel van ons. Uiteindelijk is iedereen op zoek naar een gewoon leven in veiligheid, met werk en een gezin. Dat laat deze tentoonstelling zien. Ik ben er heel trots op dat wij als Zutphen dit nieuwe ‘thuis’ kunnen bieden en onze verantwoordelijkheid nemen.”

Volgens directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF heeft iedere foto een unieke waarde. Bijvoorbeeld de foto van Aissata, de onderwijzeres die lesgeeft. Je ziet daar geen vluchteling staan, maar een professional. Vluchteling zijn is geen identiteit, het is onderdeel van je geschiedenis. Dat verhaal laat deze foto prachtig zien.

Reizende tentoonstelling
In het voorjaar van 2016, op Wereldvluchtelingendag, opende Prinses Beatrix dezelfde tentoonstelling in Museum Hilversum. Daarna waren de foto’s te zien op een groot aantal hogescholen en universiteiten. De tentoonstelling kwam tot stand kwam met financiële steun van AMIF (het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds van de Europese Unie), Janivo Stichting en Hendrik Mullerfonds.

Samenwerking tussen Zutphen en het UAF
Omdat het UAF 70 jaar bestaat, is de fototentoonstelling in 2018 bij verschillende gemeenten te zien. Deze gemeenten zetten zich, samen met het UAF, in voor de toekomstkansen van vluchtelingen. De tentoonstelling stond eerst in Utrecht, nu in Zutphen. Zutphen zet zich ervoor in dat vluchtelingen meer mogelijkheden krijgen om een opleiding te volgen aan de universiteit of hogeschool. Dit doet Zutphen samen met de andere gemeenten in de Cleantech Regio.

Over fotograaf Ahmet Polat
Ahmet Polat  is documentaire- en modefotograaf. In 2016 was hij als Fotograaf des Vaderlands het gezicht van de Nederlandse fotografie. Zijn werk verscheen in The New York Times, Rolling Stone, Paris Match, Vogue en Vice. Hij had tentoonstellingen in het Rijksmuseum, FOAM, Stedelijk Amsterdam, Palais des Bozar Brussel, PhotoLonden en op de Biënnale Istanbul. In 2004 werd hij 2e in de categorie documentaire van de Zilveren Camera. In 2006 won hij de prestigieuze ICP Infinity Award en in 2009 werd hij genomineerd voor de Prix Pictet.

%d bloggers liken dit: