Expositie Harrie Gerritz

Expositie 9 maart t/m 15 april – Beeldend kunstenaar Harrie Gerritz (1940, Wijchen) legt zich al vele jaren toe op het weergeven van het landschap in al zijn verschijningsvormen. Zijn gestileerde beeldtaal is direct herkenbaar. 

Harrie Gerritz noemt zich een landschapschilder, maar het zou lang zoeken zijn naar een landschap zoals hij dat schildert. Zijn belangstelling gaat uit naar ‘tekens’, naar concepten, naar vormen die in de natuur niet voorkomen – het vierkant bijvoorbeeld. De kunstenaar ‘creëert’ het vierkant door een verbinding te maken van horizontale en verticale lijnen, zoals een horizon en een kerktoren, of een rivier en bomen. En hij houdt zich bezig met het ‘geconstrueerde landschap’, waaraan de mens geometrische vormen heeft toegevoegd: de blokvormen van een huis, een stoeptegel, een kerktoren of een hek.

Zijn werk is tentoongesteld in tal van toonaangevende musea: we noemen slechts Museum Boymans van Beuningen, het Cobra Museum en het Singer Museum. Hij is ook bekend over de landsgrenzen heen: zo heeft hij internationaal geëxposeerd in steden als Hamburg, New York, Moskou en Seoul.

“Kunstenaar zijn betekent dat je van de morgen tot de nacht, van de lente tot de winter met je werk bezig bent als de drijfveer van het bestaan. Ik wacht niet op inspiratie. Ik word wakker en denk: ik wil vandaag iets beleven! Een goed schilderij maken bijvoorbeeld” aldus Harrie Gerritz.

In juni werd hij geïnterviewd door de Gelderlander in verband met zijn 80ste verjaardag. Je leest het artikel via deze link: artikel Gelderlander

Expositie is te zien in Kunst of Arts, Hummeloseweg 4, 6998 AD Laag-Keppel, op donderdag: 13.00 – 17.00 uur, vrijdag: 13.00 – 17.00 uur, en op zaterdag: 11.00 – 17.00 uur.