Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Spaans muziekfeest door het Ciconia Consort en Pieter Wispelwey

24 maart- 20:00

€28,00

Temperament, mysterie, melancholie en tapas.

Na uitverkochte zalen in Amsterdam en Den Haag, presenteert op vrijdag 24 maart a.s. het Haagse strijkorkest Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren het programma Spaanse Nachten, samen met meestercellist Pieter Wispelwey. Een verrassend en gevarieerd muziekprogramma met werken van Boccherini, Sallinen, Turina en Ravel waarachter steeds een eigen Spaans verhaal schuil gaat. Spaanse Nachten wordt gespeeld in Theater Hanzehof, Zutphen.

Tijdens het concert Spaanse Nachten genieten bezoekers van een tapashapje terwijl ze kennismaken met een tableau van twee eeuwen Spaanse muziekcultuur. Een door en door Spaans programma, met toch slechts één componist van het Iberische schiereiland, Joaquín Turina. De Spaanse folklore met opzwepende ritmes, castagnetten en flamencodans, inspireert al eeuwenlang componisten van over de hele wereld, zodat ook veel geëxporteerde Spaanse klanken uit Europa en Latijns Amerika aan bod komen.

De Italiaanse componist Luigi Boccherini schreef zijn mysterieuze La musica notturna delle Strade di Madrid als nostalgische herinnering aan zijn leven in het nachtelijk, bruisend Madrid. Het verhaal over de verstrooide ridder Don Quijote die in de 17e eeuw ten strijde trok tegen het kwaad en op zoek ging naar zijn geliefde Dulcinea, zette de Fin Aulis Sallinen aan tot het schrijven van de Nocturnal Dances of Don Juan Quixote. Het knotsgekke, humoristische werk lijkt meestercellist Pieter Wispelwey op het lijf te zijn geschreven. De Fransman Maurice Ravel werd duidelijk geïnspireerd door zijn Baskische moeder, die haar jeugd in Madrid doorbracht. Zijn Petite symphonie à cordes is een sublieme orkestratie door Rudolf Barshai van het strijkkwartet in F. Het moment van het ingetogen gebed van de torero tegenover het uitgelaten publiek is te horen in La oración del torero van Joaquín Turina. Tenslotte voert Ciconia Consort zijn bezoekers mee naar het temperament en de melancholie van het Zuid-Amerikaanse continent met Danzón nr. 2 van de Mexicaanse componist Arturo Márquez.

Masterclasses
In Zutphen werkt Ciconia samen met Muzehof en zijn er op 18 maart masterclasses – gegeven door Ciconia-musici – voor strijkers. Op 24 maart krijgen vier geselecteerde cellisten de kans om een masterclass te krijgen van niemand minder dan meestercellist Pieter Wispelwey, en violisten mogen meespelen met een stukje muziek tijdens het concert in de Buitensociëteit van Hanzehof Zutphen.

La musica Notturna Over Boccherini’s werk La Musica Notturna volgt in maart een serie muzieklezingen. De partituur die bol staat van eigenaardige symbolische aanwijzingen, inspireerde Dick van Gasteren de betekenis ervan te achterhalen. Hij stuitte op talloze verwijzingen en dwarsverbanden naar de politiek, beeldende kunst, het theater en … de liefde, en legde zijn opzienbarende resultaten vast in een gelijknamig boek. Aan de hand van een lezing, beeldprojectie en uitvoering door een strijkkwintet uit Ciconia, worden bezoekers meegevoerd een boeiende reis door de nachtelijke straten van het 18e-eeuwse Madrid. Op 18 maart zal de lezing in de Bibliotheek in Zutphen zijn.

Stijlvol & verrassend klassiek
Ciconia Consort viert dit concertseizoen zijn 10-jarig jubileum en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het professionele orkest, een internationaal gezelschap van jonge topmusici, speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ciconia Consort ontvangt door bijzondere thematische concerten op hoog artistiek niveau nationale en internationale erkenning. Inmiddels bracht het ensemble vijf internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op internationale radiostations zoals ABC Classic (Australië), het Duitse SWR2 en de Britse BBC. Op Radio 4 is het orkest regelmatig te horen in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek, Diskotabel en Muziekwijzer. In het voorjaar van 2021 werd een live televisie-registratie verzorgd door de NTR met het programma De weg naar Hollywood, die diverse malen op NPO2 Extra werd uitgezonden.

Klassieke Zaken: “een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble.”
Musicweb-international: “impressive unity and full string tone”
Luister: “De liefde waarmee de Ciconias de stukken uitvoeren is hartverwarmend.”

Gegevens

Datum:
24 maart
Tijd:
20:00
Kosten:
€28,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
https://hanzehof.nl/nl/voorstelling/ciconia-consort/

Locatie

Theater Hanzehof & Buitensociëteit
Coehoornsingel 1
Zutphen, 7201 AA
+ Google Maps
Telefoon:
0575 512 013
Bekijk de site van Locatie