Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Luxor herdenkt Louis van Gasteren

20/11/2022- 11:00

€7,50

 

Zondag 20 november is het op de dag af honderd jaar geleden dat filmmaker Louis van Gasteren werd geboren. Luxor brengt hierom een speciaal programma met vier van zijn films.
Louis van Gasteren (1922-2016) geldt naast Joris Ivens, Bert Haanstra en Johan van der Keuken als een van de grote documentaristen die Nederland heeft voortgebracht. Aardig om te weten is dat hij ook nog enige tijd docent was aan de Politie Academie in Warnsveld.
Op het programma staan de films:

 • Jazz and Poetry (1964) 14 min.
  Impressie van een optreden van de dichter Ted Jones en jazzmusici. In de Amsterdamse jazzclub Sheherazade volgt na een kort optreden van Peter Kuiters Modern Jazzgroup een introductie van Simon Vinkenoog, waarin hij een nieuw facet van de Sheherazade aankondigt: voor het eerst zal er ook een poeziëlezing zijn. De zwarte Amerikaanse dichter Ted Joans (Beat Generation) leest  verschillende gedichten en wordt begeleid door het jazzkwartet.

  Producent: Louis van Gasteren
  Camera:Ton Lefèvre en Louis van Gasteren
  Set Geluid: Ate de Vries
  Productiebedrijf: Spectrum Film

 • De ingreep (1965) 21 min.
  Korte documentaire over Bart Huges, medicijnstudent die in 1964 een gaatje in zijn schedel boorde. Een dag na de ingreep vertelt hij over de geestverruimende werking ervan.

 • Omdat mijn fiets daar stond (1966) 12 min. 
  Omstreden documentaire over het hardhandige optreden van de Amsterdamse politie in 1966 tijdens de opening van een expositie over de rellen op de trouwdag van koningin Beatrix en prins Claus.
  Bij het verlaten van het pand worden de bezoekers verrast door de aanwezigheid van de politie, die met bullepezen en wapenstokken paraat staat. Het daaropvolgende optreden van de politie wordt door cineast Louis van Gasteren, die hier ook rondliep met zijn camera, vastgelegd. Een jongeman, psychologiestudent Bob Bermond, wordt door de politie hardhandig te lijf gegaan op zijn weg naar zijn fiets, die even verderop staat geparkeerd. Door gebruik te maken van herhaling en vertraging van de beelden maakt Van Gasteren zijn standpunt kenbaar over de manier van doen van de Amsterdamse politie.

  Producent: Louis van Gasteren
  Camera: Theo Hogers
  Productiebedrijf: Spectrum Film

 • Do You Get It No. 4 (1978) 15 min.
  Vierde deel uit een reeks montagefilms van Van Gasteren over waarneming en interpretatie bij het kijken naar film. Voor dit deel maakte hij vanaf een balkon in het dorpje Teulada op Sardinië op twee verschillende tijdstippen opnamen, die vervolgens door Van Gasteren worden geanalyseerd.
  In het ironische commentaar, meest gesproken door Louis van Gasteren zelf, wordt gereageerd op het gedrag van de voorbijgangers en wordt de straat als filmdecor en de voorbijgangers als te regisseren figuranten beschreven.

Gegevens

Datum:
20/11/2022
Tijd:
11:00
Kosten:
€7,50
Evenement Categorie:
Site:
https://luxorzutphen.nl/productie/luxor-herdenkt-louis-van-gasteren/

Locatie

Luxor Theater
Houtmarkt 64
Zutphen, 7201 KM Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0575 – 51 37 50
Bekijk de site van Locatie