Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Joodse wereldmuziek

5 februari- 12:00

€15,00

Het Wereldlokaal in Warnsveld brengt lokale muziek uit de hele wereld. Op zondag 5 februari maakt het Trio La Rosa een historische reis langs de Middellandse Zee en brengt Sefardisch-joodse muziek uit de Middeleeuwen, afkomstig uit Cordoba, Granada, Jerusalem, Izmir, Thessaloniki, Istanbul en Sarajevo. Het concert begint om 12 uur in Theater ’t Nut in Warnsveld.

Trio La Rosa brengt Sefardische werken in een moderne uitvoering.  Een schitterend concert dat stevig geworteld is in Middeleeuwse tradities en toch heerlijk fris en modern aanvoelt.

CULTUUR
De Sefardische cultuur is ontstaan gedurende de Middeleeuwen in Spanje en Portugal. De verdrijving van de Joden van het Iberisch Schiereiland (Sefarad) in de 15e eeuw leidde tot een zwervend bestaan door tal van landen rond de Middellandse Zee, het Nabije Oosten en zelfs delen van Noordwest Europa (denk aan de Portugese Joden in Amsterdam). In de Sefardische muziek (met als voertaal het Ladino) is de invloed te horen  van vele culturen in dit gebied. Een belangrijke component in de Sefardische muziek is het gevoel van heimwee en verlangen, en dan met name het verlangen naar verbondenheid met elkaar of met een gebied.

Er worden in totaal twaalf traditionele Sefardische werken gespeeld, aangevuld met drie klassieke Arabische stukken zodat het contrast tussen die verschillende culturen hoorbaar wordt. Eén van de bekendste Sefardische liederen is “La roza enflorece”  (De roos bloeit).

ARTIESTEN:
Anass Habib: zang
Göksel Yilmaz: zang, gitaar
Benoît Rey: accordeon

Anass Habib is een internationaal bekende zanger van vroegchristelijke gezangen, Andalusische en Sefardische liederen uit de Middeleeuwen, traditioneel Arabische liederen en klassieke Arabische muziek. Hij heeft, ondanks zijn Marokkaanse roots, een sterke band met het Oosten van het Middellandse Zeegebied. Anass heeft gestudeerd aan conservatoria in Marokko, Syrië en Libanon. De zang van Anass Habib laat niet alleen de Joodse, maar ook de vroegchristelijke en Arabische zangtechnieken horen, die met de Sefardische muziek zijn verweven. Anass zingt liederen in het Ladino en in het Aramees.

Göksel Yilmaz is een gitarist en zanger van Turks-Arabische afkomst. Hij groeide op in Nederland èn Turkije, in nauwe verbinding met de Nederlandse, Turkse en Arabische taal, cultuur en muziek. Sinds 1997 specialiseerde hij zich in het klassieke gitaarspel aan het Conservatorium in Enschede. Hij is vooral bekend geworden van het “Göksel Yilmaz Ensemble”, met optredens is o.a. Music Meeting, Dunya festival, Rasa en het Concertgebouw.

Benoît Rey is accordeonist en gecertificeerd muziekdocent in Frankrijk en Zwitserland. Hij is afgestudeerd aan de conservatoria van Villeurbanne en Grenoble. Benoît staat bekend om zijn brede repertoire en speelt zowel elektronische, klassieke, lyrische, zigeuner- en rockmuziek. Hij heeft meegewerkt aan Poolse, Franse, Belgische en Zwitserse albums.

Het concert vindt plaats op zondag 5 februari 2023, 12:00 u in Theater ’t Nut, Breegraven 1 te Warnsveld. Entree: € 15,-. Jongeren, studenten en leden Nolano: € 10,-. Kinderen, minima en asielzoekers: € 5,-. Kaarten bestellen via info@wereldmuziek.nl  en  betalen via NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton. Men kan ook kaarten aan de zaal kopen.

Meer info op www.wereldmuziek.nl

Gegevens

Datum:
5 februari
Tijd:
12:00
Kosten:
€15,00
Evenement Categorie:
Site:
www.wereldmuziek.nl

Locatie

’tNut
Breegraven 1
Warnsveld, 7231 JA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0575 529 576
Bekijk de site van Locatie