- Dit evenement is voorbij.
Cursus film & ecologie
18 maart- 10:00 tot 15:30
€45,00
Cursus film & ecologie – In de moderne tijd leven de meeste van ons in urbane gebieden en zijn we zowel fysiek als mentaal afgesneden van de ecosfeer die het leven ondersteunt. We zijn verworden tot een dier dat denkt geen dier te zijn, met alle gevolgen van dien. Hoe kunnen we weer dichter bij de aarde komen, bij onze eigen natuur? En hoe kunnen we onszelf als onderdeel van een groter ecosysteem ervaren?
Aan de hand van de poëtische natuurdocumentaire The Velvet Queen, een geduldige bespiegeling over de toestand van de moderne mens, onderzoeken we in deze filmcursus wat ‘ecologisch wezen’ betekent en op welke manier film ons daarbij kan helpen.
“I’d learned that patience is a supreme virtue. The most elegant and the most neglected. It helps you love the world” Sylvain Tesson
PROGRAMMA
10:00 – 10:45 Filmcollege deel 1 ‘Ecologisch wezen’
10:45 – 11:00 Pauze
11:00 – 11:45 Filmcollege deel 2 ‘Ecologisch wezen’
11.45 – 12:30 Lunch
12:30 – 12:45 Inleiding: The Velvet Queen
12:45 – 14:30 Filmvertoning: The Velvet Queen
14:30 – 15:30 Filmgesprek
Over The Velvet Queen | documentaire | 92 min. | Regisseur: Marie Amiguet
In The Velvet Queen neemt een van ’s werelds meest gerenommeerde natuurfotografen Vincent Munier, schrijver Sylvain Tesson mee op een onderzoeksmissie, in een poging om een glimp op te vangen van de zeldzame sneeuwluipaard. Regisseur Marie Amiguet legt de queeste van de vrienden vast met oog voor het natuurschoon en een vleugje relativerende humor. Het resultaat is een uiterst ontroerende film over de kunst van het kijken – en bekeken worden.
Over de docent
Ruben Jacobs (1984) is schrijver, socioloog en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tot voor kort was hij columnist voor het platform Brainwash van Human en presenteerde hij de podcastserie De Groene Eeuw. Eerder werkte hij als journalist voor de VPRO en de NTR en schreef hij meerdere boeken, waaronder Iedereen een kunstenaar, Artonauten en De eeuw van Felix. In 2022 werkte hij mee aan Cinema Ecologica (Eye Amsterdam), een programmareeks over hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde verbeelden.