Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Maaike Meijer

17 januari | 19:30 - 21:30

€10

F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd, waar Kus of ik schrijf (1975) ontstond.

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming – ‘Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield. Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.

Maaike Meijer is neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Eerder publiceerde ze onder meer de biografie van Vasalis (2011). In 2015 werkte ze mee aan Stoeten ritseldingen, het schrijversprentenboek over F. Harmsen van Beek.

Gegevens

Datum:
17 januari
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
https://www.somerentenbosch.nl

Locatie

Kerkhof 16, Zutphen
Kerkhof 16
Zutphen, Gelderland Nederland
+ Google Maps
%d bloggers liken dit: