Eerbetoon aan Maïté Duval en Thierry de Voogd

2 oktober t/m 7 november  2021 – De beeldhouwster Maïté Duval liet na haar overlijden in 2019 een schitterend oeuvre achter van grote bronzen vrouwenfiguren, kleine études en tekeningen. Museum Henriette Polak ontving een ruimhartige schenking uit haar nalatenschap. Van 2 oktober tot en met 7 november is die te bekijken in het museum aan het ’s Gravenhof in Zutphen.

Deze tentoonstelling is een postuum eerbetoon aan beeldhouwster Maïté Duval (1944-2019) en haar partner schilder Thierry Rijkhart de Voogd (1944-1999). Dit bijzondere kunstenaarsechtpaar reisde in 1968 vanuit Frankrijk naar Nederland om hier een jaar door te brengen, maar ze bleven voorgoed. In Voorst en Zutphen bouwden zij hun leven op, met hun gezin en werk als beeldend kunstenaar.

Al in 1978 exposeerden zij samen in Museum Henriette Polak: het museum toonde toen de schilderijen van Thierry Rijkhart de Voogd, uit de tien jaar dat hij in Nederland woonde en werkte. Het was de eerste duo-tentoonstelling met beelden van Maïté Duval. Zij was vier jaar eerder begonnen met beeldhouwen. Ze maakte het zich eigen door veel te reizen, kijken en experimenteren en verwierf bekendheid met haar eigen stijl en van robuuste vorm, beweging en vrouwelijkheid. Zowel haar beelden als haar tekeningen bieden een harmonieus samenspel van tederheid, intimiteit, kracht en beweging. Haar figuratieve beelden zijn daardoor geliefd bij verzamelaars en ze zijn te vinden in openbaar kunstbezit – denk aan “Else” op het Oude Bornhof in Zutphen – en in tal van museale collecties.

Thierry Rijkhart de Voogd was een succesvol schilder, maar hij ging gebukt onder de tweestrijd tussen hooggespannen verwachtingen en druk van buitenaf tegenover de benodigde rust om te kunnen schilderen. Het vertrek naar Nederland in 1968 was een nieuw begin: “Ik had verandering van lucht nodig.” Eenmaal in Nederland veranderde zijn werk, onder invloed van het Hollandse landschap en het weer. Door te kiezen voor bijzondere gezichtspunten of afsnijdingen en door het spel van licht en schaduw bracht hij ritme en ruimtelijkheid in zijn landschappen, stillevens en portretten. Ze verenigen schoonheid en poëzie.

Na het overlijden van Thierry in 1999, bracht Maïté haar persoonlijke ode aan Thierry en hun liefde met het beeld ‘Malade d’amour’ (2002). Zij overleed twintig jaar na Thierry. Museum Henriette Polak ontving een ruimhartige schenking uit haar nalatenschap, die nu te zien is. Het werk van Maïté en de schilderijen van Thierry komen daardoor opnieuw samen in Museum Henriette Polak, als stille maar krachtige getuigen van het leven en kunstenaarschap van dit hechte kunstenaarspaar.

www.museazutphen.nl
www.maiteduval.nl

Reacties zijn gesloten.