Diploma MuseumJeugdUniversiteit voor veertig jonge ridders

Veertig kinderen hebben dit najaar van alles geleerd over de middeleeuwen. Ze deden mee aan de MuseumJeugdUniversiteit bij de Musea Zutphen. In drie colleges ontdekten ze van alles over het leven in die tijd. Afgelopen zondag beëindigden ze de reeks met een les “ridderschool”. Nadat ze tot ridder waren geslagen, ontvingen ze hun diploma in de speciaal tot kasteelzaal omgetoverde museumzaal.

“Ridderschool” bij Musea Zutphen met schermtrainer Georges Dérop. (foto Raïssa Velders/Musea Zutphen)

In de kindercolleges van de MuseumJeugdUniversiteit geven experts antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. De drie colleges over de middeleeuwen bij de Musea Zutphen bleken heel populair: veertig kinderen tussen 8 en 12 jaar meldden zich aan en deden enthousiast mee. Met stadsarcheoloog Michel Groothedde losten ze een moord op van meer dan duizend jaar geleden en historicus René Arendsen liet ze zien hoe machtig mooi de middeleeuwen waren. Gisteren doorliepen de deelnemers met schermtrainer Georges Dérop de ridderschool. Nadat ze allemaal tot ridder waren geslagen, reikte museumdirecteur Tiana Wilhelm hun de diploma’s van de MuseumJeugdUniversiteit uit. Bij dit feestelijke slot van de reeks waren ook de ouders aanwezig.
In het voorjaar start een nieuwe reeks van de MuseumJeugdUniversiteit bij de Musea Zutphen. Dan gaan de colleges over de aarde en het heelal.