De vrouwen van de Moderne Devotie

Als sluitstuk van de succesvolle serie lezingen over Moderne Devotie organiseert het Cultuurplatform Zutphen op 21 januari een lezing met muzikale omlijsting in Kapel op ’t Rijsselt in Eefde.

Agnietenklooster

Dr. Wybren Scheepsma houdt een lezing over Zutphense vrouwenconventen in de veertiende tot en met de zestiende eeuw. Wie waren deze vrouwen en wat waren hun voornaamste taken zowel binnen als buiten de muren van bijvoorbeeld het Adamanshuis, het latere Agnietenklooster.
Voor de oprichting van de vrouwenconventen waren twee beroemde mannen uit Zutphen belangrijk: Johannes Brinckerick de organisator van de conventen en Gerard Zerbolt van Zutphen, een topjurist op gebied van Kerkelijk recht. Hij zorgde dat de conventen gingen vallen onder de derde regel van St.Franciscus. Daarmee voorkwam hij vervolging door het Vaticaan.

Geert Groote vond muziek heel belangrijk in de opvoeding.
In die gemeenschappen van devote vrouwen werd dan ook muziek gemaakt. Het ensemble La Lauzeta, dat zich heeft toegelegd op muziek uit deze periode, zal de lezing omlijsten met zang begeleid met een keur aan instrumenten.

De lezing wordt gegeven in Gastvrij Podium Kapel op ’t Rijsselt, Mettrayweg 25 in Eefde, vlakbij Zutphen. Aanvang 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur. Kaarten ad €20 (incl. koffie/thee) te reserveren via info@kapeloptrijsselt.nl. Voor nadere informatie: arkesteijn@dutch.nl

Wybren Scheepsma (1962) is gespecialiseerd in de middeleeuwse  kloosterliteratuur van de Nederlanden. Hij promoveerde in 1997 op een proefschrift over de geschriften van de koorvrouwen van Windesheim en schreef een studie over de oudste Nederlandstalige prekenverzameling, de Limburgse sermoenen. Op dit moment werkt hij aan een editie met vertaling van het beroemde zusterboek van Diepenveen (handschrift DV). Hij is verbonden aan de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden.

Het in 2004 opgerichte Ensemble La Lauzeta heeft haar naam ontleend aan het bekende 12e-eeuwse troubadourslied Can vei la lauzeta (Als ik de leeuwerik zie). Het ensemble heeft zich toegelegd op het uitvoeren van muziek uit West-Europese handschriften uit de 13e t/m 16e eeuw De één- of meerstemmige zang wordt begeleid op diverse middeleeuwse instrumenten.

Het ensemble streeft naar een historisch geïnformeerde, maar niet al te dogmatische uitvoering, en maakt daarom in veel gevallen eigen arrangementen op basis van de oorspronkelijke bronnen. Veel inspiratie en kennis is opgedaan tijdens cursussen en workshops bij diverse oude-muziekdocenten in binnen- en buitenland.

La Lauzeta bestaat uit: Greetje Buikstra – zang en luit, Nicole Pisuisse – zang en blokfluiten, Lies Prins – blokfluiten, organetto, klokken en zang en Josta Walland – zang en vedel.

 

La Lauzeta

Moderne Devotie. Zes lezingen en een wandeling. Dit was de titel van een succesvolle serie lezingen over achtereenvolgens:
– Geert Grote, de grondlegger van de Moderne Devotie door Dr, Rijcklof Hofmans
– De beginjaren van de beweging waaronder Gerard Zerbolt van Zutphen door Dr. Suzan Folkerts
– Het beroemde “De navolging van Christus” van Thomas a Kempis door Dr. Ad Poirters
– Erasmus en Paus Adrianus VI “de enige Nederlandse Paus” door Professor Dr. Peter Nissen.
– De waarde van de Moderne Devotie in de huidige tijd door Mink de Vries
– Maud Arkesteijn leidde een wandeling langs huizen en kloosters in Zutphen die gelieerd zijn aan de beweging van de Moderne Devotie.
De lezingen werden in 2022 gegeven in de maanden augustus tot oktober in de Musea Zutphen, ’s Gravenhof 4 in Zutphen.