Bach ontleed door Russische meestercellist en studenten

Het laatste opleidingsweekend van 2021 bij CelloWercken Zutphen kent twee primeurs. Van 10 tot 12 december komt cello-professor Leonid Gorokhov naar Zutphen voor zijn eerste gastdocentschap. Samen met Jeroen den Herder brengt hij ook nieuwe studiemateriaal in: de befaamde cellosuites van Johan Sebastian Bach.

Hoe Bach, en de suites in het bijzonder, te spelen. Dat is de vraag waar de tien studenten die dit weekend aantreden hun tanden in zetten. Tijdens een unieke openbare masterclass op zaterdagmiddag 11 december krijgt u een inkijkje hoe dat in de praktijk uitpakt. Zowel Leonid Chorokov als Jeroen Den Herder ontleden het werk van Bach dan voor uw ogen (en oren) met hun studenten. Hun eigen spel wordt daarbij als lichtend voorbeeld gesteld.

Bach: dansen en zingen
Wereldwijd wordt er heel verschillend gedacht over het spelen van Bach. Zijn fameuze suites brengen overal ter wereld dagelijks vele topmusici in vervoering. In de woorden van Jeroen den Herder: “Het is zoeken naar dansen, in plaats van klassiek zingen, articulatie en het naar voren brengen van belangrijke noten. Harmonisch denken in plaats van melodisch is voor iedere cellist een grote uitdaging: we zijn toch zangers!”

Ondertussen weten cellisten uit meerdere landen de CelloWercken in Zutphen te vinden, met de meerdaagse studies en verdiepingssessies. De studenten zijn dit keer afkomstig uit Duitsland, Spanje, Nederland, Frankrijk, IJsland en Griekenland. Naast het Bach-repertoire, storten zij zich op de stukken die ze eerder zelf al bij hun eigen conservatoria ter hand namen. Deze stukken voor cello en piano vertolken ze tijdens het slotconcert op zondagmiddag 12 december.

Daarnaast treedt dan ook het CelloWercken Ensemble voor u op. Er worden onder meer stukken gespeeld van Franck, Boulanger, Prokofiev, Boëlmann, Strauss en Lalo.


Coronamaatregelen CelloWercken Zutphen

Bij CelloWerkcen kan de muziek gedurfd zijn en de uitvoering dansbaar – maar de concerten zijn altijd veilig. CelloWercken volgt de maatregelen van het RIVM.

Dat betekent dat er wordt gecheckt op QR-code. Zorg dus dat u deze kunt laten zien op uw telefoon of papier. Boven de 13 jaar laat u een ID-bewijs zien. In de zaal is 1,5 meter afstand tussen de stoelen en dragen we een mondkapje tijdens het lopen. De zaal is om uiterlijk 17:00 leeg. Aan het genieten van de muziek zijn geen restricties gebonden.


Speciaal welkom voor nieuwe gastdocent Leonid Gorokhov

CelloWercken presenteert met trots de nieuwe gastdocent Leonid Chorokov. Hij trad al meerdere keren op in Zutphen tijdens het Internationale Cello Festival.

Chorokov is een meesterlijk vertolker van het klassieke repertoire. Veel passie legde hij in 2019 bij zijn vertolkingen van Beethoven en Bach. Zijn weergaloze techniek is één met een vrij lichaam en dat maakt spontaniteit op een hoog spelniveau mogelijk.

Van over de hele wereld
Zijn visie op lesgeven past bovendien exact in de filosofie en thematiek van de Zutphense Academie. Momenteel is hij als professor violoncello aan de Hochschule Hannover verbonden. Eerder werkte hij aan de fameuze Menuhin school in Londen. Studenten van over de hele wereld weten hem te vinden.

Terug naar evenement 11 december

Terug naar evenement 12 december

Reacties zijn gesloten.