Arnold Niessen, Het toeval in de hand gehouden

Volgens een oud Chinees gezegde, leeft een kunstenaar die opgaat in het schilderen langer, omdat wat hij creëert het leven zelf versterkt. Zo bezien hebben wij het mede aan de toewijding van Arnold Niessen aan zijn vak te danken dat Museum Henriette Polak zijn verjaardag en zijn kunstenaarschap met deze tentoonstelling kunnen vieren.

Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag specialiseerde Arnold Niessen zich in het aquarelleren. In eerste instantie vooral van landschappen en markante gebouwen zoals het Romeinse Colosseum. Vanaf 2004 werkt hij uitsluitend abstract en vanaf 2013 werkt hij met sumi op rijstpapier. Voorbeelden van elke fase van zijn kunstenaarschap zijn in de tentoonstelling opgenomen. Niessens ontwikkeling kan gezien worden als een zoektocht naar en het vinden van de essentie.

Het vinden van de essentie is waar het bij sumi om draait. De letterlijke betekenis van sumi-e is ‘zwarte inktschildering’. De schijnbare paradox in de titel van de tentoonstelling ligt in de techniek van sumi besloten. Iedere penseelstreek is absoluut en onherroepelijk en correcties zijn onmogelijk. De warm-zwarte inkt wordt in allerlei gradaties met water verdund. Dat vloeit waar het gaan kan en voert het pigment met zich mee. Het hecht zich daarbij vrijwel direct aan de vezels van het papier.

De kunstenaar is niet de meester over zijn materiaal, maar valt idealiter samen met zijn materiaal en met zijn onderwerp. Als hij daarin slaagt, dan ademt het kunstwerk en is toeval in de hand gehouden.

Arnold Niessen brengt zijn aquarellen tot leven door vakmanschap, intentie, intuïtie en concentratie te bundelen in een vloeiende beweging.

De tentoonstelling is te zien van 04.04.2022 tot en met 15.05.2022 in het auditorium van het museum.

www.museazutphen.nl
www.arnoldniessen-aquarellen.nl